Klamydiatesti anonyymisti verkosta

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti. Sen aiheuttaa solun sisälle tunkeutuva Chlamydia trachomatis bakteeri, jonka itämisaika on yleensä noin viikosta kolmeen viikkoon. Yksi suurimmista ongelmista klamydian kanssa on se, että tauti saattaa olla täysin oireeton, jonka vuoksi tartunnan saanut saattaa levittää tautia eteenpäin tietämättään.

Klamydiatesti voidaan tehdä joko terveyskeskuslaboratoriossa ja nykyään myös kotona. Laboratoriossa käyminen ei ole anonyymiä, mutta netistä tilattavilla klamydiatesteillä anonyymiuden voi säilyttää siihen saakka, kunnes testin tulos on positiivinen. Tällöin testin tehneen on luonnollisesti suunnattava terveysasemalle hakemaan oikea lääkitys. Mikäli testitulos on negatiivinen, ei kenenkään tarvitse tietää testin tehneen henkilöllisyydestä sen enempää.

Klamydian oireita

Noin 90% naisten klamydiatartunnoista on oireettomia, mutta mahdollisiin oireisiin lukeutuvat muun muassa:

  • Lisääntynyt valkovuoto
  • Alavatsakivut
  • Verinen vuoto
  • Virtsatieongelmat

Miehillä vastaavat oireet ovat seuraavanlaisia:

  • Virtsaputkentulehdus
  • Kutina
  • Kirvely virtsatessa
  • Väritön tai vaalea vuoto virtsaputkesta

Noin puolet miesten klamydiatartunnoista on oireettomia.

Klamydiatesti – miten se tapahtuu

Klamydiatesti on yleensä virtsakoe, josta saadaan luotettava vastaus. Näyte voidaan ottaa myös virtsaputkensuulta ja naisilla myös kohdunkaulan kanavasta vanupuikon avulla.

Kotitestit ovat aina virtsakokeita. Klamydiatesti tilataan verkkokaupasta, esimerkiksi täältä saa luotettavan naisille tarkoitetun kotitestin halpaan hintaan. Testi lähetetään anonyymissä paketissa postin kautta kotiin, missä virtsakoe annetaan ja lähetetään postissa ohjeissa olevaan laboratorioon tutkittavaksi.

Miksi tehdä klamydiatesti

Koska klamydia voi olla täysin oireeton, on hyvä säännöllisin väliajoin testata itsensä, mikäli tartuntariski on ollut olemassa. Klamydia tarttuu suojaamattomassa limakalvokontaktissa, eli yleisimmin yhdynnässä ja suuseksissä. Kondomi on ainoa ehkäisykeino, joka suojaa klamydiatartunnalta.

Hoitamaton tartunta voi aiheuttaa paljon ongelmia. Naisilla tulehdus saattaa nousta munanjohtimiin, munasarjoihin ja jopa kohtuun aiheuttaen pikkulantion tulehduksen tai munanjohdinvaurion. Tämän seurauksena munanjohtimet saattavat tukkeutua osittain tai jopa kokonaan. Tästä taas seurauksena on mahdollinen kohdun ulkopuolinen raskaus ja jopa hedelmättömyys. Näiden suurin aiheuttaja on sisäsynnyttimien tulehdus, joka on yleinen seuraus hoitamattomasta taudista.

Miehillä mahdollisia komplikaatioita on hieman vähemmän, mutta ne ovat aivan yhtä vakavia. Hoitamaton tartunta saattaa aiheuttaa lisäkivestulehduksen, joka voi johtaa lapsettomuuteen.

Klamydia hoidetaan lyhyellä antibioottikuurilla, joten klamydiatesti todella kannattaa tehdä, mikäli on ollut tilanteessa, jossa tartunta on mahdollinen.

Klamydiatesti ja sen edut

Klamydiatesti on nykyään erittäin helppo tehdä ja sen ansiosta tartunnat saadaan hyvin pian hoidettua, jolloin riski komplikaatioille ja esimerkiksi hedelmättömyydelle alenee huomattavasti.

Testejä saa tilattua netistä vaihtelevin hinnoin, joten varmista, että sivusto, josta olet testisi tilaamassa, on varmasti luotettava.

Luotettavuus ei ole ongelmana, mikäli käyt terveysasemasi laboratoriossa tekemässä klamydiatestin. On kuitenkin ehkä helpompi ja mukavampi tilata testivälineet kotiin ja tehdä virtsakoe kaikessa rauhassa omassa vessassa. Ymmärrämme, että sukupuolitautien testaaminen saattaa nolostuttaa, mutta kyseessä on kuitenkin vastuullinen teko. Kotitestit palvelevat ujoa kuitenkin oikein hyvin. Tulosten saaminen toki kestää hieman pitempään, sillä klamydiatesti saapuu postissa ja lähetetään postin kautta tutkittavaksi.

Mikäli siis epäilet, että sinulla on akuutti tartunta, suosittelemme menemään suoraan terveysasemalle, mistä saat tulokset nopeammin ja pääset hoitoon myös pikemmin, mikäli olet tartunnan saanut. Jos kuitenkin olet vain kuuliainen kansalainen ja teet klamydiatestin vain varmistaaksesi, että kaikki on edelleen kunnossa, eikä varsinaista pelkoa tartunnasta ole, on netistä tilattava testi mitä mainioin ratkaisu.

Kuukuppi samasta kaupasta

Klamydiatesti ei ole ainoa asia, mitä intiimihygieniaan ja terveyteen liittyen voi tilata nykyään netistä.

Olemme tänä päivänä jo varsin ympäristötietoisia ja tiedämme, että kertakäyttöiset kuukautissuojat saastuttavat ympäristöämme suuresti. Samasta nettikaupasta, mistä löydät halvan, mutta luotettavan klamydiatestin, löydät myös turvalliset ja ekologiset kuukupit.

Kuukuppi on kellonmuotoinen, lääketieteellisestä silikonista valmistettu kuppi, joka asetetaan tamponin tavoin emättimeen kuukautisveren keräämiseksi. Kuukuppi on kuitenkin kestävä ja luonnollinen ratkaisu, sillä sitä voi käyttää aina uudestaan ja uudestaan, jopa 10 vuotta! Kun muistat puhdistaa kuukuppisi oikealla tavalla ja huolella, se kestää käytössä vuosikausia, eikä näin kertakäyttöistä roskaa keräänny kaatopaikoille.

Kuukuppi on ekologisempi niin luonnon, kuin lompakkosi kannalta. Vaikka kertainvestointi on hieman suurempi, kuin kertakäyttöisten tamponien osto, niin pitkällä juoksulla kuukuppi maksaa itsensä takaisin jo toisten kuukautisten aikana. Älä enää tuhlaa rahojasi kertakäyttöisiin suojiin, vaan vaihda luonnolliseen kuukuppiin jo tänään.  

0 likes
Prev post: Joulupukin pajakylä – Joulun taikaa vuoden jokaisena päivänä

Related posts